nl NL
nl NL
nl NL

Dashcam aanbod

Doet de politie iets met dashcam beelden?

Mercedes Benz Dashcam 1

Het zal je maar gebeuren: je wordt geraakt door een andere bestuurder en hoewel je zeker weet dat jij je aan de regels hield, blijft de ander er stellig van overtuigd dat jij hier in de fout zat. Voor dit soort taferelen is een dashcam de ideale uitkomst! Althans, dat zou je natuurlijk denken. Maar hoeveel nut hebben je dashcambeelden nou eigenlijk? Want doet de politie überhaupt iets met de opnames die jij vanaf je dashboard hebt gemaakt?

Net zoals met alles, gelden er voor dashcam-opnames veel specifieke regels in Nederland. Het is dus erg belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn alvorens je van plan bent om met de beelden van je dashcam naar de eerste de beste agent te stappen. Om je een beetje wat meer inzicht te geven op onze regelgeving, hebben wij de boel even voor je uitgezocht en uitgewerkt. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Verschillende perspectieven

Er zijn verschillende perspectieven als het gaat om het gebruik van dashcambeelden. In Nederland is het mogelijk om je dashcamopnames aan te leveren aan de politie, of, met toestemming van de rechter, te gebruiken als juridisch bewijs. Dit houdt echter niet gelijk in dat jouw beeldmateriaal ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Volgens het Openbaar Ministerie kunnen dashcamopnames gebruikt worden in een strafzaak. Echter, dit dient dan als aanvullend of ondersteunend bewijs, en niet als afdoend bewijs op zich. Zo dient er naast het aanleveren van het beeldmateriaal bijvoorbeeld ook een getuigenverklaring afgelegd te worden door de persoon die gefilmd heeft. Daarnaast is de situatie ook erg relevant; niet elk voorval in het verkeer hoeft ondersteund te worden met opnames. Uiteindelijk blijft het aan de rechter om te bepalen in hoeverre de beelden gebruikt kunnen worden als bewijs.

Verzekeringsmaatschappijen merken ook dat er veel gebruik wordt gemaakt van dashcambeelden. Deze worden echter ook niet gelijk als bewijs gebruikt voor het vergoeden van schade. Er moet altijd expliciet en duidelijk genoeg getoond worden wat er precies gebeurd is en net als in juridische zaken, willen ook verzekeraars eerst zeker weten of de beelden niet bewerkt zijn.

Politie: wel of geen gebruik van dashcambeelden?

Uiteindelijk komen we aan bij de politie. Want voordat je bijvoorbeeld een rechtszaak aanspant, heb je bij verkeersongevallen meestal eerst te maken met de politie. Wat doen zij precies met de opnames die je hebt gemaakt?

De politie is nooit verplicht om jouw dashcamopnames mee te nemen in hun onderzoek. Maar dat gezegd hebbende, kunnen ze deze zeker wel altijd vorderen wanneer zij achten dat de beelden relevant genoeg zijn. Vaak wordt dit al erg op prijs gesteld omdat deze beelden een beter inzicht kunnen geven van de situatie. Echter, het is lastig om direct ter plekke vast te stellen of de beelden relevant zullen zijn in een rechtszaak.

Conclusie: wat kan ik met mijn dashcamopnames?

Uiteindelijk komt het erop neer dat wij je niet kunnen zeggen dat je óf het ene kan met de opnames die je dashcam maakt, óf dat je het ander kan doen. Afhankelijk van de situatie en de inhoud van de beelden wordt er uiteindelijk bepaald door de rechter in hoeverre jouw beelden relevant zijn voor de zaak.

Wat je natuurlijk wel altijd kan doen, is een juridisch expert of je advocaat raadplegen wat jij met je beelden zou kunnen, of zelfs direct aan de agent ter plaatse kan vragen of jouw beelden nog ergen toegevoegde waarde in zouden kunnen hebben. Vordert de agent ze zelf in, dan is de kans groot dat jouw beelden van relevantie kunnen zijn in het mogelijke juridische proces dat kan volgen.

Uiteindelijk blijft het belangrijk voor jezelf om de beelden te bewaren waarvan jij denkt dat ze relevant zijn. Niet alleen ten voordele van jou, maar juist ook wanneer je bijvoorbeeld getuige bent geweest, of in de buurt hebt gereden van een misdaad. Je kunt ze altijd aanleveren aan de politie, zodat zij kunnen vaststellen of zij ermee worden geholpen in de zaak. Elk fragment kan meetellen, en soms weet je zelf helemaal niet of je belangrijke details hebt vastgelegd (bijvoorbeeld een kenteken van een gezocht iemand). Houd alle beelden waarvan je vermoedt dat ze potentieel belangrijk zijn, dus altijd vast en lever ze aan, of vraag naar de relevantie ervan. Maar ga er nooit gelijk vanuít dat er wat met jouw beelden gedaan wordt.